Paddock Paradise- konsepti

Paddock Paradise on ns. "villihevosmalli". Kengittäjä Jaime Jackson on tutkinut villihevosia ja niiden kavioita US Great Basinissa vuosina 1982-1986. Paddock Paradise-konsepti perustuu villihevosten tutkittuun käyttäytymiseen ja kengättömyyteen. Tarjoamalla kesyhevoselle mahdollisimman lajinmukaisen elinympäristön se pysyy terveenä, pitkäikäisenä, hyvinvoivana ja tyytyväisenä. Voit tutustua konseptin omaan sivuun tästä: www.paddockparadise.com

 

Paddock Paradise kirja on käännetty suomenkielelle,  löydät myös Paddock Paradise -ryhmän facebookista. Tervetuloa!

Niin sai ponimaailma kyytiä tänään! Yhtään ei väsytä, jos konttais saunan kautta sänkyyn että huomen
Niin sai ponimaailma kyytiä tänään! Yhtään ei väsytä, jos konttais saunan kautta sänkyyn että huomen

press to zoom
Untitled
Untitled

press to zoom
DSC_0740
DSC_0740

press to zoom
Niin sai ponimaailma kyytiä tänään! Yhtään ei väsytä, jos konttais saunan kautta sänkyyn että huomen
Niin sai ponimaailma kyytiä tänään! Yhtään ei väsytä, jos konttais saunan kautta sänkyyn että huomen

press to zoom
1/7
Kuvassa Paddock Paradise -malli yksinkertaisimmillaan. Suosittelen kaikkia tutustumaan Jaimen materiaaleihin. Kuvan oikeus Jaime Jackson & Jill Willis
kirjasta Paddock Paradise.
Luonnollinen elinympäristö

Hevonen ja paikallaan seisominen eivät kuulu yhteen. Luonnossa hevoset liikkuvat rutiininomaisesti tiettyä reittiä joka vuorokausi, ne vaihtavat paikkaa ainoastaan siinä tapauksessa että ruoka on loppumassa, ja usein lisäävät "uuden lenkin" valmiiseen rataansa.

 

Lauma ja sosiaalinen elämä on hevosille kaikki kaikessa, yhdessä syödään, torkutaan lepoalueilla, käydään juomapaikalla ja tavataan liikkuessa muita ryhmiä. Luonnollinen elinympäristö tarjoaa hevosille mahdollisuuden jatkuvaan liikkumiseen ja ruokailuun, myös leikkiin (johon käytetään n. 1/2-1h päivässä) sekä saaliseläimen vaistojen ylläpitämiseen.

Ruokinta

Millaista ruokaa on tarjolla US Great Basinissa, lihaksikkaalle hevoselle jonka turkki kiiltää ja kaviot ovat virheettömät? Paljon kuivaa, kuitupitoista heinää ja lukuisa määrä muita kasveja. Hevonen ei ole "laiduntaja" (grazer) vaan "browser". Hevonen syö luonnossa kaikkea maan tasolta sinne minne turpa ylettää kaikissa mahdollisissa asennoissa. Se ei syö sokereita, melasseja eikä teollisesti tuotettuja lisäravinteita, eikä myöskään mitään mikä on kääritty muoviin tai tarjoillaan muovista tai jonka yhteydessä käytetään säilöntäaineita. Hevoset eivät myöskään syö pelkkää tuhtia, lannoitettua virheätä ruohoa.

 

Yleisesti luullaan, että villihevoset ovat lyhytikäisiä ja että niillä olisi puutteita ravinnossa. Jaime Jacksonin yksi suurimpia oivalluksia oli huomata, että villihevoset olivatkin iäkkäitä ja hyväkuntoisia.

Terveet kaviot

Terve kavio takaa terveen hevosen. Usein kengättömät hevoset päätyvät seisomaan pienissä ja pehmeissä tarhoissa ja paksuilla kuivikkeilla - silloin ne eivät kestä alustan muutoksia ratsastettaessa. Tavoitteena Paddock Paradise konseptissa on, että hevosen eläessä vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa myös kavion kuluminen ja vahvistuminen on optimaalinen.

 

Kavion vahvistumista voidaan edesauttaa erilaisten alustojen sijoittamisella kulkureiteille. Hevoset tuntuvat erityisesti pitävät pyöreästä luonnonkivestä ja luonnonhiekasta - onhan se niille luonnollisin vaihtoehto! Kapeikot ja pehmeimmät kohdat voidaan vahvistaa murskeella, isojen pyöreiden kivien sijoittelu oljen päälle tai sora-alustaan vahvistaa koordinaatiota.

Hevosmiestaito

Hevonen kommunikoi kehonkielellä; on erittäin tärkeää olla halukas oppimaan tätä kieltä eikä vaatia hevosta oppimaan sinun kieltäsi! Moni tie johtaa Roomaan, eli hevosmiestaidon opetteluun ei ole olemassa yhtä tiettyä tapaa. Mitä useamman opettajan ja tavan kohtaa, sen helpompi on valita kustakin itselle mieluisat ja kiinnostavat ja rakentaa oma kokonaisuus hevosen kanssa kommunikaatioon. Hevosen voi kohdata monella eri tavalla ja monen metodin kautta, kuten vapaana picaderossa, lähikontaktissa koskettaen, maastatyöskennellen ja selästä käsin.